A NASA azon dolgozik, hogy embert költözessen a Vénuszra

Megosztás

Bár a tudósoknak egyelőre azt sem sikerült kitalálniuk, miként tudnák lakhatóvá tenni a Marsot – ahová hamarosan embert küldhetünk majd –, ez nem állítja meg őket abban, hogy merész álmokat dédelgessenek. Egy frissen elkészített tanulmányban például azzal foglalkoznak, miként lehetne terraformálni a Vénuszt – számolt be a HVG.hu.

A Daily Beast beszámolója szerint a Naprendszer egyik legbarátságtalanabb bolygójának lakhatóvá tételére egy komplett tervet dolgoztak ki a NASA szakemberei. Igaz, ez a terv több sebből vérzik, legalábbis ami a jelenlegi technológiai tudásunkat és a megvalósíthatóságot illeti.

A tanulmány szerint a szakemberek egy komplett héjba zárnák a bolygót, amivel csapdába ejtenék a légkörben lévő mérgező gázokat. Ha ez megtörténik, a felső légkört belélegezhetővé alakítanák át. Ez a projekt nagyjából 200 évet venne igénybe. A projekt mellett szól ugyanakkor, hogy a bolygó gravitácója majdnem olyan, mint amit a Földön tapasztalhatunk, emellett pedig a légkör elég sűrű ahhoz, hogy védelmet nyújtson a kozmikus és az UV-sugárzással szemben.

A tervek szerint robotszondák segítségével felszívnák a mérgező vénuszi atmoszférát. Az ebben található oxigént a későbbi telepesek számára tárolná el a rendszer, a szénből viszont hatalmas téglákat építenének. Ezek mindegyike olyan széles lenne, mint egy háztömb, a magassága pedig elérné a 48 kilométert. De még így is 72 billió kellene belőle. Ha a munka elkészült, indulhat a felső légkör terraformálása.

Kapcsolódó cikkek